GOSPODARSKA IN PREHRANSKA VREDNOST RIB SLOVENSKEGA MORJA
Nosilec projekta GOSPODARSKA IN PREHRANSKA VREDNOST RIB SLOVENSKEGA MORJA iz podjetja HALIAETUM mag. Aleš Bolje nas je v letošnjem šolskem letu povabil k sodelovanju. Projekt je izveden v okviru Obalne akcije »RIBIČ«, financiran s strani Evropskega sklada za ribištvo in Republike Slovenije (Ministrstvo za kmetijstvo in okolje).
Cilji projekta so:
- povečati prepoznavnost slovenskih rib,
- povečati pomen svežih rib iz Slovenskega morja (»km 0«),
- širiti poznavanje slovenskega ribolova in ribištva med širšo populacijo,
- izpostaviti trajnostni vidik naravnih virov (ribje populacije),
- povečati porabo domačih vrst rib.
Skupaj s strokovno partnerico mag. Stanko Turk sta na naši šoli izvedla več strokovnih predavanj v oddelkih srednjega poklicnega izobraževanja, smer gastronom hotelir in na srednjem strokovnem izobraževanju, smer gastronomija. Skupaj z učiteljicama praktičnega pouka Ireno Ličen in Milico Živkovič sta sodelovala pri praktičnem pouku kuharstva in na dnevu odprtih vrat. Dijaki so pripravljali različne jedi:skuše po tržaško, brodet, klapavice na buzaro, ribe na žaru, ocvrte ribe……
V novembru pa smo v okviru projektnega dela izvedli izlet z ribiško ladjo. Ogledali smo si školjčišče v Strunjanu in ribogojnico Fonda. Skupaj z dijaki smo na ladji pripravili klapavice na žaru in na buzaro. Preživeli smo lep dan na morju in pridobili nova, uporabna znanja.
Zapisala:Nataša Valenčič