Prehranska in gospodarska vrednost rib slovenskega morja, 2012

GOSPODARSKA IN PREHRANSKA VREDNOST RIB SLOVENSKEGA MORJA

 Nosilec projekta GOSPODARSKA IN PREHRANSKA VREDNOST RIB SLOVENSKEGA MORJA iz podjetja  HALIAETUM mag. Aleš Bolje nas je v letošnjem šolskem letu  povabil k sodelovanju. Projekt je izveden v okviru Obalne akcije »RIBIČ«, financiran s strani Evropskega sklada za ribištvo in Republike Slovenije (Ministrstvo za kmetijstvo in okolje).

Cilji projekta so:

  • povečati prepoznavnost slovenskih rib,
  • povečati pomen svežih rib iz Slovenskega morja (»km 0«),
  • širiti poznavanje slovenskega ribolova in ribištva med širšo populacijo,
  • izpostaviti trajnostni vidik naravnih virov (ribje populacije),
  • povečati porabo domačih vrst rib.

Skupaj s strokovno partnerico mag. Stanko Turk sta na naši šoli izvedla več strokovnih predavanj v oddelkih srednjega poklicnega izobraževanja, smer gastronom hotelir in na srednjem strokovnem izobraževanju, smer gastronomija. Skupaj z učiteljicama praktičnega pouka Ireno Ličen in Milico Živkovič sta sodelovala pri praktičnem pouku kuharstva in na dnevu odprtih vrat. Dijaki so pripravljali različne jedi:skuše po tržaško, brodet, klapavice na buzaro, ribe na žaru, ocvrte ribe……

 V novembru pa smo v okviru projektnega dela izvedli izlet z ribiško ladjo. Ogledali smo si školjčišče v Strunjanu in ribogojnico Fonda. Skupaj z dijaki smo na ladji pripravili klapavice na žaru in na buzaro. Preživeli smo lep dan na morju in pridobili nova, uporabna znanja.

Zapisala:Nataša Valenčič

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)